Collecting Silence

Dit kunst- en onderzoeksproject had als doel om de effecten van stilte vast te leggen en te onderzoeken. De psychologische effecten (is stilte ontspannend, inspirererend?) zowel als de omgevingseffecten (hoe zien stille plekken eruit, wat gebeurd daar?) Binnen dit project wordt met stilte bedoelt de afwezigheid van de continue stroom geluid geproduceerd door menselijke activiteit (verkeer, industrie). Roberts bezocht verschillende locaties waar stilte kan worden verwacht zoals: afgelegen of gesloten plekken, (financieel) onaantrekkelijke plekken, of zij bezocht alledaagse plekken op een speciaal tijdstip.

Voor dit project is een onderzoeksinstrument ontwikkeld de SilenceCollector. Daarmee werd elke 10 seconden het decibel niveau, de GPS locatie en huidgeleiding (vochtigheid van de huid als indicatie voor stress) gelogd. Na een aaneengesloten periode van stilte nam het instrument automatisch een foto. Roberts liep tijdens het onderzoek rond met het apparaat op zoek naar stilte.

Alle onderzoeksresultaten zijn te vinden op de website Collecting Silence. De datapunten worden per locatie geprojecteerd op een interactieve Google kaart. Daarnaast is aan elke locatie een multimediaal plakboek gekoppeld met teksten, foto's, geluidsopnamen, video's en achtergrondinformatie over de locatie.

Awareness Lab: concept, database ontwerp, interactie ontwerp, webdesign, -programmeren

In samenwerking met en met dank aan:Marius Klein: hardware engineering, firmware / Richard van Bemmelen: firmware, datatransfer software / Mia Trompenaars: ontwerp en naaien tas

Mede mogelijk gemaakt door: NBKS (provincie Noord-Brabant), Fonds voor Beeldende kunsten, Vormgeving en Bouwkunst

Project website | Project blog

Contact

Vragen? Neem gerust contact op!

Contactpersoon: Danielle Roberts

Adres: Thorbeckeplein 23a, 4812LP, Breda, Nederland

Telefoon: +31 (0)76 520 40 82

E-mail: info{@}awarenesslab{.}nl

KvK: 20106988

IBAN: NL73INGB0005118463

BIC: INGBNL2A